Prag reakcije

Category: Nasi clanci
Written by Vida Hits: 6209

 

Jedna od najvažnijih stvari na koje moramo paziti kad psa nešto učimo je tzv. prag, prag reakcije. I u svakodnevnom treningu i učenju psa i u rješavanju problematičnih ponašanja. Bilo da socijaliziramo štene, učimo psa da se ne boji nečega, da ne trči za biciklom ili da mirno sjedne prije nego što ga puštamo u igru, u pseći park, ili da ne dira hranu s poda ili da ne laje od uzbuđenja ili straha kad vidi drugog psa, da ne ganja mačke, želimo povećati samopouzdanje psa, itd., itd.

Izvrstan članak Mardi Richmond o pragu reakcije na engleskom pročitajte ovdje.

Za one koje ne znaju engleski, napisat ću sažetak teksta zato što pojam praga reakcije smatram iznimno važnim:

Što je prag reakcije? Trenutak u kojem pas iz jednog emocionalnog stanja prijeđe u drugo, iz smirenosti u emocionalni afekt, u kojem više nije sposoban učiti i razmišljati, nego samo reagirati na podražaj u okolini.

Zašto je prag reakcije štetan za učenje? Zato što u emocionalnom stanju pas ne može razmišljati ni čuti što mu komuniciramo, ne može se koncentrirati, ne može učiti. Zatim, ako radimo na tome da lošu reakciju psa na nešto promijenimo u dobru, svaki put kad pas loše reagira, to ga vraća nekoliko koraka unatrag. Što više doživljava lošu reakciju, to ona postaje jača (pojava senzibilizacije), a mi je želimo ukloniti. Ako rješavamo problem straha, cilj nam je da se pas nečega prestane bojati, svaki put kad pas u potpunosti osjeti taj strah, on se povećava. Naš je cilj psu stvoriti pozitivne asocijacije s izvorom straha, dok je izvor još dovoljno slab da ga pas samo registrira, ali ne osjeti strah. I onda pomalo povisujemo kriterije.

Čega treba biti svjestan pri razmatranju praga reakcije?

Za svakoga psa prag je individualan, ovisno o psu i o podražaju. Nekoliko podražaja zajedno istodobno uvelike smanjuju prag reakcije. Ako se pas boji pucnja, a boji se i djece, još će teže podnijeti pucanj i dijete zajedno. Dakle, prag nije uvijek isti, može se mijenjati, ovisno o količini podražaja, blizini podražaju, glasnoći, učestalosti, intenzitetu podražaja. Ovisno o tome osjeća li se pas dobro ili ga nešto boli, žedan je, vruće mu je, pod stresom je zbog nečeg drugog još otprije. Opširnije u članku.

Nije uvijek samo divljanje psa (lajanje i zalijetanje npr.) znak da je pas prešao prag. Psi se mogu i ukočiti, zamrznuti, isključiti, opsesivno ponašati (vrćenje u krug i griženje svog repa), biti toliko nekoncentrirani da ništa više ne registriraju, ne žele jesti nagrade, i slično. Kako god da se manifestira pretjerana pseća reakcija, pas više ne može razmišljati, samo reagirati, ne može učiti, ne možete doprijeti do njega.

Što učiniti ako smo primijetili da se pas približava pragu reakcije?

Trebamo reagirati odmah i pomoći psu. Važno je da dobro poznajemo komunikaciju pasa i da poznajemo svoga psa i svjesni smo trenutačnih okolnosti tako da možemo uočiti što se sa psom događa. Podražaji na koje pas pretjerano reagira mogu biti i ugodni (uzbuđenje zbog očekivanja igre) i neugodni(strah).

Ovako sve možemo pomoći psu u situaciji kad počne pretjerano reagirati (menadžment):

- tako da se udaljimo od izvora podražaja ili sakrijemo iza nečega (iza grmlja, iza auta itd.)

- tako da radimo vježbe fokusa, preusmjeravamo psa na sebe - pogledaj me, sjedni, napravi neki trik itd.

- tako da bacimo psu komadiće hrane u stranu da ih traži (njuši) i jede - njušenje i jedenje smiruju

- ako je potrebno, taj čas se potpuno uklonimo iz situacije (ako radimo na problemu, drugi put ćemo pokušati s puno manjim intenzitetom podražaja)

Menadžmentom situacije i treningom malo po malo povisujemo prag reakcije psa na razne stvari. Na taj način pas može "podnijeti" sve jači podražaj i ostati smiren.

Psa ćemo izlagati podražaju u takvom intenzitetu da se još može koncentrirati na nas i učiti, da stječe samopouzdanje u situacijama na kojima radimo i da napreduje u sve slabijem reagiranju na podražaj. Ponavljam, veoma je važno da prilikom rada na nečemu pas ne prelazi prag jer tako napretka nema, pas samo nazaduje. Ako na nečem radite i ne ide vam, vjerojatno psa dovodite preblizu pragu reakcije ili čak preko njega.

Ako se dogodi da pas prijeđe preko praga reakcije, a nitko nije savršen pa će vam se to sigurno dogoditi, odmah djelujte:

- odmah uklonite psa iz situacije - to nije trenutak za učenje

- razmislite i analizirajte sve faktore koji su doveli do toga da pas prijeđe prag

- napravite plan kako ćete idući put spriječiti da do toga dođe

Razumijevanje koncepcije pragova reakcije pomaže nam u svim situacijama u kojima psa nešto učimo. Ako držimo psa ispod praga reakcije, time pospješujemo optimalno učenje, učenje je brže i lakše. Ako psi imaju problema u ponašanju, kao što su strah i reaktivnost, razumijevanje praga i držanje psa ispod praga ima velik utjecaj na napredak i uspjeh rješavanja problema.

Ako razumijete što je prag reakcije, lakše ćete učiti psa i pas će uspješnije biti smiren i samopouzdan.

Vizualni prikaz (prikaz je iz knjige o BAT-u, BAT zone je zona koja nas zanima, zona u kjoj je moguće utjecati na psa i podučavati ga):

trigger - podražaj

threshold - prag; over threshold preko praga