Kontrola impulsa, samokontrola

Category: Nasi clanci
Written by Vida Hits: 5910

 

SAMOKONTROLA

 

Zašto je tako važna za nas i psa?

Pomislite što sve želite da vaš pas nauči da biste mogli u zajednici funkcionirati bez straha, napetosti i opasnosti? Sigurno to najčešće ima veze s direktnim upravljanjem ponašanjem psa i prekidom neželjenih ponašanja.

Ako je štene, ne želite da vas nekontrolirano gricka; ako ste u šetnji, ne želite da nekontrolirano trči preko ceste, odlazi od vas pozdraviti možda opasnog psa, juri na cestu za zecom, trči prema strvini; kad izlazite iz auta, ne želite da sam izleti van i možda strada; ako izlazite iz kuće, opet ne želite da vas divljački vuče van, da izleti prije vas; ako hoda na povodniku, ne želite da vas nateže, itd., itd., primjera ima bezbroj i svaki vlasnik dodatno ima nešto svoje što želi da njegov pas nauči.

Ali sve se može svesti pod zajednički nazivnik - mi želimo "kontrolirati" svoje pse zato što je to nužnost za njihovu sigurnost i njihov i naš psihički mir.

No o čemu se zapravo radi? Ta kontrola zapravo je učenje psa samokontroli, učimo psa da kontrolira svoj trenutačni impuls u skladu s našim željama. Da bismo to postigli, psa učimo čvrste navike u određenim situacijama, učimo ga da u času kad osjeti određeni impuls, uključi mozak i učini ono za što mu mi damo signal ili smo ga naučili da automatski učini u toj situaciji.

Princip i koncepcija su jednostavni, a na temelju toga onda se izrađuju razni signali i razna željena ponašanja u raznim situacijama: naučimo psa da će dobiti ono što želi (zadovoljiti svoj impuls) ako prvo učini ono što mi želimo - strpi se i kontrolira svoj impuls (Premackovo načelo), ili da će mu se više isplatiti da taj čas ne učini ono što on želi (zadovolji impuls), nego ono što mi od njega želimo, ovisno o tome što izrađujemo.

Najčešći je primjer sjedni pa ćeš dobiti nagradu. Ljudi najčešće traže od psa da sjedne kad mu žele dati nagradu i posljedica je da psi počnu sami nuditi sjedanje da bi dobili nagradu ili u nadi da će dobiti nagradu. To je princip koji možemo razraditi kod pasa i za druge stvari - vidio sam mačku, ali naučio sam da ću stati, pogledati čovjeka, ili sjesti kraj čovjeka, i onda ćemo skupa poganjati malo mačku ili ću dobiti nešto još bolje od mačke. Gle, idu drugi psi i ja bih se igrao. Ali naučio sam da se neću moći ići igrati budem li navlačio kao blesav ili se derao i uzbuđivao, nego se moram smiriti, mirno sjesti ili stati i pogledati čovjeka i onda će me pustiti u igru.

Dakle, vježbajući na taj način možemo izraditi puno korisnih signala i navika, kojima upravljamo ponašanjem psa radi njegove sigurnosti i suživota bez napetosti i nervoze (ove signale ja koristim, ali nije važno koje izaberete):

ČEKAJ - za bilo što - ne uzimanje hrane prije nego što dopustimo, npr. (čekaj i onda ćeš dobiti) - time postižemo da pas ne maltretira čovjeka ili dijete da bi došao do hrane jer nauči da time ništa neće postići

STOP - pas krene u smjeru u kojem ne želite (čovjek sa psom na povodniku itd.). O izradi u članku Stop, dođi, pogledaj me...

PUSTI (NE DIRAJ) - signal psu da ignorira hranu na podu, mačku ispod auta itd. - za situaciju kad želite da pas nešto izignorira i nikako ne dođe do toga, ni sad, ni poslije, ni nikad - korisno je imati izrađeno, recimo za pse koji vole jesti izmet. Za izradu pogledajte filmić Emily Larlham Leave It. Ili možete psa učiti samokontrolu tako da prvo ne dira kad kažete, zatim smije kad kažete - filmić Donne Hill o tome. Neki ponašanje nediranja uče kao automatsko (bez signala). Pas ne dira dok nije dobio dopuštenje. To služi npr. i tomu da pas tako nauči nikad ne uzimati hranu s poda ili čovjeku ili djetetu iz ruke bez dopuštenja.

ČEKAJ, MOŽEŠ - signal psu da ostane gdje jest dok mu ne date otpusni signal - auto, otvorena vrata itd.

KS, KS, CCC ili VIDI, GLE - signal psu da se okrene i pogleda u vas što god da taj čas radi ili kamo god da je krenuo

Automatske navike za određene situacije - već spomenuta samokontrola s hranom (filmić, ali bez uvođenja signala), pas neće uzeti ako ne čuje naše dopuštenje (svoju hranu, od drugog psa, djeteta); ako želim pustiti psa s povodnika u igru s drugim psima, pas mirno sjedne i čeka da mu skinem povodnik, ne nateže me divljački da dođe do pasa; ako otvorim vrata od auta, pas automatski čeka otpusni signal; ako idemo u šetnju, sjedi i čeka stavljanje ogrlice, dok otvaram vrata, sjedi i čeka dok ne kažem da možemo izaći; kad dođemo do ruba pločnika, pas se zaustavlja dok ne dam otpusni signal; ako tako želimo, možemo psa naučiti i automatska ponašanja kad ugleda mačku, vjevericu itd., npr. da sjedne uz nas, dođe i pogleda nas, što već želimo... Itd, itd.

 

Ako na taj način psa naučimo samokontrolu u suradnji s nama, učimo komunicirati sa svojim psom, ne mu prazno naređivati i zabranjivati. Želite li biti povezani sa svojim psom ili u stalnom sukobu volje s njim? Ovako mu omogućavate da svojim odlukama izaziva za sebe dobre posljedice. I puno će radije "slušati". Postoji povezanost između naših odluka i odluka naših pasa. Pomažimo psima da donose dobre odluke.

 

Izvrstan nadahnut članak Michaela Baugha pročitajte ovdje.

O izradi signala STOP, DOĐI, POGLEDAJ ME, NE DIRAJ opširnije čitajte ovdje.

Pročitajte izvrsnu knjigu Leslie McDevitt Control Unleashed.