POSLUŠAN PAS

Malamut je u moj život došao sasvim slučajno. Astru sam dobila na dar nakon što sam ostala bez svoje stare dobermanke, spašene s ceste. Da mi danas netko kao iznenađenje pokloni malamuta, ubila bih ga, a i uzimanje polarne pasmine bez vrlo temeljitog istraživanja smatram vrlo neodgovornim. Ali eto, život piše romane. Nastavi čitati “POSLUŠAN PAS”

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – PROAKTIVAN ODGOJ I PODUČAVANJE

Zimu sam od uzgajivača dovela kući s deset tjedana. Kad sam joj prvi put počela pripremati hranu, dojurila je do mene i počela lajati kao blesava. Potpuno me iznenadila! Nisam imala štene deset godina, a Astra je i kao štene bila tiha i mirna. Zima se derala iz petnih žila kad god je nešto htjela komunicirati (to sam otkrila tek poslije). No taj prvi dan u tili čas našla sam se u situaciji u kojoj ja stojim sa zdjelom s hranom u rukama, a malo štene urla na sav glas. I što sad?

Nastavi čitati “BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – PROAKTIVAN ODGOJ I PODUČAVANJE”

KAKO SE USPJEŠNO NOSITI S NEUSPJEHOM

 

I nakon nekoliko godina rada, Zima na svakog pedesetog psa odreagira tako da ga instantno želi ubiti čim ga vidi. Ako prolazimo na deset, nekad čak i više, metara od toga psa, ona se propinje na zadnje noge, urla i želi nasrnuti. Nisam uspjela otkriti kakvi su točno psi okidači za takvo ponašanje, tako da me svaki put iznenadi jer to ne mogu predvidjeti. I svaki put si ne mogu pomoći, u sekundi se na nju naljutim.

Nastavi čitati “KAKO SE USPJEŠNO NOSITI S NEUSPJEHOM”

POTISKIVANJE ILI MIJENJANJE PONAŠANJA?

Recimo da psa želite naučiti da na nešto ne laje ili ne reži – na drugog psa, čovjeka, konja, bilo što. Tomu možete pristupiti na dva temeljno različita načina: kažnjavanjem lajanja/režanja ili promjenom emocije/potrebe zbog koje pas laje ili reži. Rezultat je na prvi pogled taj čas isti – pas vidi psa na kojega je prije režao i više ne reži.
Ali samo na prvi pogled. Nastavi čitati “POTISKIVANJE ILI MIJENJANJE PONAŠANJA?”

USPJEŠAN SUŽIVOT S POLARCIMA

Na svakom forumu o malamutima pročitat ćete velik broj veoma sigurnih stavova i mišljenja o tome kako je malamut izrazit primjer psa nad kojim čovjek mora dominirati, s kojim treba imati čvrstu ruku – što znači čvrsto ga korigirati i kažnjavati i ne dopuštati mu da bude dominantan, bezobrazan, zločest i agresivan. Nastavi čitati “USPJEŠAN SUŽIVOT S POLARCIMA”